Marieke

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door paarden.

IJslandse paarden leerde ik pas later kennen, maar vanaf de eerste töltervaring op de rug van een kleine zwarte IJslandse ruin was ik verkocht.

Ook bij Sjoerd sloegen de eerste töltlessen aan, en daarmee was het spreekwoordelijke hek van de dam...


Grappig genoeg wonen we nog steeds op de plek waar we destijds, in 1997, ons IJslanderdebuut maakten!

 


Mijn persoonlijke ambitie is om mijn paarden zo te kunnen rijden en trainen dat ze zich fysiek en mentaal optimaal kunnen ontwikkelen.


Wedstrijden rijden met IJslanders vind ik leuk om te doen, maar het is niet mijn hoofddoel.

Met lesgeven ben ik begonnen omdat ik het geweldig vind om anderen door middel van lesgeven nader kennis te laten maken met IJslanders en hun unieke rijeigenschappen.


Daar is steeds meer bij gekomen dat ik het heel belangrijk vind om uit te dragen dat je een paard moet rijden en trainen op een wijze die aansluit bij zijn fysieke en mentale mogelijkheden en beperkingen. En dat je daarbij als ruiter uit respect voor je paard altijd het aan jezelf werken als uitgangspunt dient te nemen.

Door de jaren heen heb ik lessen en cursussen gevolgd bij verschillende trainers/instructeurs. De basis van hoe ik nu rijd, train en lesgeef heb ik gekregen bij Yoni Blom, van wie ik nog steeds regelmatig les heb. Yoni werkt vanuit een biomechanisch perspectief aan een grondige dressuurmatige gymnastisering die erop gericht is het paard optimaal te ontwikkelen, met respect en aandacht voor zijn fysiek en mentaal welzijn.
Hima en ik tijdens een les van Yoni, winter 2018

 

 

 

 

 

 

 

Om zelf meer te leren over anatomie en biomechanica van het (IJslandse) paard, doe ik veel zelfstudie op dit gebied door me te verdiepen in boeken en wetenschappelijke artikelen.

Begin 2016 ben ik gestart met de opleiding Sportmassage Paard, met als docenten Guy en Yoni Blom, die deze opleiding geweldig invulling geven. Oktober 2017 heb ik deze opleiding succesvol afgerond.
September 2017 ben ik begonnen met de Ruiteropleiding van Blom Riders Education (www.blomriderseducation.com). Een zeer gedegen opleiding met veel aandacht voor verfijnde rijtechnieken, fysiologie en biomechanica.
 

Voorjaar 2016 heb ik een driedaagse clinic gevolgd bij Jean-Luc Cornille, die lesgeeft en paarden traint vanuit een vrij onorthodoxe maar grondig onderbouwde visie op de biomechanica van het paard (www.scienceofmotion.com). Daarbij heb ik ook een aantal heel waardevolle ideeën en inzichten opgedaan, en bepaalde elementen uit zijn trainingswijze vormen inmiddels een vast onderdeel van mijn training en ook van mijn lessen.

Ik ben sinds 2015 bevoegd Centered Riding instructeur (Level 1). Ik heb voor Centered Riding gekozen omdat bij Centered Riding nadrukkelijk uitgegaan wordt van de ruiter. Goed rijden begint altijd met een goede, uitgebalanceerde zit. De ruiter is het aan het paard verplicht deze te ontwikkelen, zonder een fysiek en mentaal uitgebalanceerde ruiter kan het paard niet vrij bewegen en zich niet goed ontwikkelen in zijn rol als rijpaard.
Zomer 2017 heb ik de Centered Riding instructeursupdate gedaan bij Alona (Margreet Bouwmeester), waarbij ik weer enorm veel geleerd heb. Ik hoop het komende jaar als instructeur toe te kunnen werken naar Level 2.

Ook heb ik zomer 2017 voor het eerst een weekendcursus gegeven in Engeland aan een enthousiaste groep IJslanderruiters. November 2017 volgde de tweede weekendcursus,  en inmiddels ga ik enkele malen per jaar die kant op om les te geven. Erg leuk en inspirerend!

Werken met paarden is als zoveel dingen een proces van voortschrijdend inzicht.
Nieuwsgierig blijven, open staan voor nieuwe methodes en inzichten, de dingen eens vanuit een totaal ander perspectief bekijken, je blijven ontwikkelen. Altijd met het welzijn van het paard als uitgangspunt. Zo wil ik er zelf in staan en dat hoop ik als instructeur ook aan mijn lesklanten door te geven!

 

 

 

 

 

 

 

 

Inloggen
stalskyjafar.nl - site by site by Kant en Klare site uw eigen unieke website!