Onze paarden

Bjarni frá Skýjafari (2002)
v. Raudvingull N. van de Lappenvoorde
m.v. Selur frá Aldenghoor


Bjarni is ons eerste eigen fokproduct. Een stoere ruin van het degelijk type, zowel fysiek als mentaal. Hij is soms wat lomp in de omgang, maar hij heeft nooit echt kwaad in de zin.

Bjarni is door zijn laconieke karakter en gemakkelijk te rijden tölt (met zéér groot tempobereik!) een fijn allround rijpaard. Zijn draf en galop moet je wat meer ondersteunen. Bjarni laat tijdens het buitenrijden graag aan de omgeving horen dat hij eraan komt.

Bjarni is ons belangrijkste en meest ervaren lespaard. Hij heeft in die hoedanigheid al veel mensen het töltgevoel bijgebracht.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Thókki van Woldlake (1997)
v. Eyfirdingur frá Akureyri
m.v. Ofeigur frá Flugumyri

Thokki is met zijn stevige bouw en wildkleur echt een oertype IJslander. Hij is vriendelijk en introvert en heeft een klein hartje.

Thokki heeft grote bewegingen. Hij kan daardoor heel machtig aanvoelen. Toch is hij licht en subtiel te rijden, als je hem maar niet 'vastpakt' in zijn mond. 

Thokki is in aanleg vijfganger, maar we hebben nooit veel met zijn telgang gedaan. Ik rijd hem buiten meestal zelf, af en toe rijdt Sjoerd hem en verder wordt hij als lespaard ingezet in de rijbak en buiten met meer gevorderde lessers.

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Morgunfru frá Thorkelshóli(2001)
v. Morgunn frá Feti
m.v. Sómi frá Thorkelshóli

 

Morgunfru, ‘Bontje’, is een zachtaardige merrie die we in 2008 uit IJsland hebben over laten komen. Ze is heel fijn te rijden, een vierganger met een lichtvoetige draf en tölt. Haar galop heeft veel training nodig, maar doordat ze erg haar best doet gaat ook de galop steeds beter.
 

Haar bewegingen zijn van nature kort, maar als je haar in een lichte verbinding voorwaarts rijdt, komt er meer ruimte en expressie tevoorschijn. Dat zijn de momenten dat ze ook mentaal meer uit haar schulp krijpt en best in is voor een flink tempo tölt vol IJslands vuur.
 

 

 

Morgunfru wordt ingezet voor de rijlessen, en daarnaast rijd ik haar regelmatig zelf. Ik ben erg wijs met haar.

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 
Thoka frá Skýjafari (2003)
v. Höttur frá Midkoti
m.v. Selur frá Aldenghoor

 

Thoka is mijn kleine zwarte donderstraal. Een slimme, zeer eigenwijze vierganger met parmantige bewegingen en buitengewoon veel energie.
Ik heb vanaf het moment dat ik haar inreed enorm veel van haar geleerd.

Thoka heeft de nodige wedstrijdjes gelopen en is daarnaast gedoseerd ingezet als lespaard in de rijbak.

In september 2015 werd Thoka moeder van Gusti, een mooi bruin hengstje van Solfinnur van de Noorderzon dat helaas maar 9 maanden oud mocht worden. Inmiddels rijd ik haar weer, met veel plezier. Vooral zonder zadel rijden is erg leuk met haar. Ook wordt ze als lespaard ingezet.
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hima frá Skýjafari (2008)
v. Svanur frá Utnyrdingsstödum
m. v. Morgunn frá Feti

 

Hima, dochter van Morgunfru, is verwekt op IJsland, geboren in het Lauwersmeergebied en opgegroeid in Frankrijk.

Hima is elegant gebouwd. Ze is extravert en heel intelligent. Ik vind haar geweldig, ze is echt mijn oogappeltje. Ze zet zich altijd 200% voor mij in.

Het is rijtechnisch gezien best een uitdaging geweest om Hima's gangen goed op de rit te krijgen, Met name de tölt was een projectje (snel lateraal).
Daarnaast is ze fysiek niet het meest degelijke paard, dus dat vraagt om een zorgvuldig management.

 

Inmiddels heeft Hima vier mooie, expressieve gangen en daar kunnen we over een tijdje hopelijk een goede telgang aan toevoegen.

 

Hima als jaarling in Frankrijk
Halmur frá Skýjafari (2008)

v. Skyr fan e Hynsteplaets

m.v. Eyfirdingur frá Akureyri


Halmur is een lieve, speelse ruin met een opgeruimd karakter. Hij is een laatbloeier die veel tijd nodig heeft gehad om fysiek op kracht te komen.

Halmur is als rijpaard heel gemoedelijk en gelijkmatig. Hij heeft een bijzondere gangbalans: goede, ruime basisgangen, maar een erg laterale tölt. Door training verbetert zijn tölt langzaam maar zeker steeds meer en gaat hij ook zijn lichaam in tölt steeds beter gebruiken.

Halmur wordt gedoseerd ingezet als lespaard, zij het vanwege zijn lichte, smalle bouw alleen voor kleinere en lichtere lesklanten. 

 

 

 

 

 

Kláus-Blesi van de Noorderzon (2009)
v. Örvar van de Noorderzon
m.v. Kongur de Malou  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Klaus-Blesi, roepnaam KB, is een vrolijke ruin met een innemende uitstraling. Hij vindt mensen erg leuk en is ook wel blij met zichzelf. Hem inrijden was een fluitje van een cent, hij vond alles prima.

KB heeft ruime basisgangen met mooie ronde bewegingen. Tölten heeft hij echt moeten leren, hij is van nature drafgericht. Inmiddels tölt hij eindeloos, en ook heel gemakkelijk. Verder is hij in de basisgangen dressuurmatig fijn te rijden, houdt hij van een sprongetje op zijn tijd en is hij ideaal als lespaard en begeleidingspaard bij het handpaardrijden. Hoe veelzijdig wil je het hebben?

KB is momenteel voor langere tijd uitgeleend aan Marieke Bouman, als eigen rijpaard en als lespaard voor therapeutische lessen. Al zodanig doet hij het geweldig.

 


Huginn van de Logtenburg (2009)
v. Boreas frá Breuerson
m.v. Mjölnir frá Bakkakoti

Huginn, gefokt door Yoni Blom, is een schimmelruin die als wildkleur vos geboren is. ‘Witteman’ Huginn valt op door zijn mooie front. Hij is stoer en speels, soms wat onbehouwen, maar op een onschuldige manier. Hij is ook erg aanhankelijk. In de winter ziet hij eruit als een grote harige ijsbeer.

Huginn is een vijfganger en nog volop in ontwikkeling. Zijn tölt is toch echt wel zijn 'asset'. Krachtig en toch lichtvoetig, met veel beweging en uitstraling. Daarin lijkt hij erg op zijn vader Boreas.
Het is de bedoeling dat Huginn Sjoerds vaste rijpaard gaat worden. Sjoerd vindt hem in ieder geval erg leuk om te rijden en ze vormen samen een prima combinatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Skolli van ’t Groote Veld (2010)
v. Sjóli frá Dalbae
m.v. Garri frá Reykjavík

Skolli is een compact gebouwde ruin met een fijn karakter. Het is een erg leuk paard om mee te werken, hij is leergierig en gemakkelijk zonder saai te zijn. Hij vindt aandacht erg leuk. Soms moet hij even overtuigd worden dat hij best iets kan doen dat hij moeilijk vindt, maar is die hobbel eenmaal genomen, dan doet hij het zonder problemen.
Skolli heeft een goede gangenbalans met  vier mooie, duidelijk gescheiden gangen en een nog niet verder ontwikkelde vijfde versnelling. Hij heeft tijd nodig, het is een type paard dan langzaam maar gestaag groeit in zijn bewegingen en mentaliteit.

Omdat hij beter op zijn plek is als rijpaard voor één ruiter dan als rij- en lespaard voor verschillende ruiters, gaan we in 2018 proberen een leuke nieuwe baas voor dit sympathieke paard te vinden.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fidla frá Bakkakoti (2008) 
v. Skjálfti frá Bakkakoti

Fidla kochten we als tweejarige op IJsland, en als zesjarige kwam ze hierheen. Annefloor heeft haar ingereden en een tijdje getraind. Sinds september 2018 staat Fidla weer bij ons op het erf. Het is een leuke, pittige merrie met heel veel bewegingspotentieel. Ik wil met Fidla de tijd nemen om een goede band met haar op te bouwen en haar rustig verder te ontwikkelen. Dat is de moeite zeker waard met dit bijzondere paardje.Yndi van de Noorderzon (2010)
v. Örvar van de Noorderzon
m. Mist (Háting) van Westerveld

Yndi is in alles vooral gróót. Ze is lief, laconiek en als rijpaard ongecompliceerd. Yndi heeft vier goede en gemakkelijke gangen waaronder een heerlijk comfortabele tölt. Ze is momenteel nog wat slap, maar dat is een kwestie van training. Het zou best kunnen dat ze zich zodanig ontwikkelt dat ze het ook leuk kan doen op wedstrijden.
Voorlopig ligt de nadruk in haar training op sterker worden en straks in het voorjaar en de zomer lekker kilometers maken. Omdat ze zo gemakkelijk is, zal ik Yndi t.z.t. ook als lespaard in kunnen zetten.
Kortom, een heerlijk veelzijdig paard.

Overige paarden
Naast deze paarden hebben we nog meer paarden: Hlynur, Glefsa, Kolfur, Raketta, Tofa, Eysteinn, Blika en Nanna. Allemaal met hun eigen rol en plaats in het geheel. Sommige niet (meer) actief of tijdelijk niet actief, andere zeer actief!|

Kná is inmiddels van Annefloor, en samen hebben ze afgelopen zomer ons land vertegenwoordigd op het WK IJslandse paarden. Ze werden daar 10e  in de telgangproef - een geweldige prestatie. Meer over hun wedstrijdcarrière kun je zien en lezen op Annefloors eigen site. In ruil voor Kná kregen wij Yndi (zie boven).

Tofa hadden we in bezit met in totaal vijf eigenaren, met als bedoeling om beurten met haar te fokken. Inmiddels is Tofa in gedeeld eigendom van Sjoerd en Leonie Ringers. Leonie brengt Tofa uit op wedstrijden, Sjoerd wil t.z.t. graag een veulen fokken met deze prachtige, hooggekeurde merrie.

Nanna, die ik in gezamenlijk eigendom heb met Lieke van Poucke, heeft in 2015 een erg laat geboren merrieveulen gekregen: Elja. Helaas hebben we Elja door ziekte na drie weken intensieve zorg in moeten laten slapen. We hebben dus beide veulens van 2015 verloren, hetgeen een grote klap voor ons was. Maar dat hoort ook bij het houden van paarden.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nanna tijdens een buitenritje

Inloggen
stalskyjafar.nl - site by site by Kant en Klare site uw eigen unieke website!