Onze paarden

Bjarni frá Skýjafari (2002)
v. Raudvingull N. van de Lappenvoorde
m.v. Selur frá Aldenghoor


Bjarni is ons eerste eigen fokproduct. Een stoere ruin van het degelijk type, zowel fysiek als mentaal. Hij is soms wat lomp in de omgang, maar hij heeft nooit echt kwaad in de zin.

Bjarni is door zijn laconieke karakter en gemakkelijk te rijden tölt (met zéér groot tempobereik!) een fijn allround rijpaard. Zijn draf en galop moet je wat meer ondersteunen. Bjarni laat tijdens het buitenrijden graag aan de omgeving horen dat hij eraan komt.

Bjarni is ons belangrijkste en meest ervaren lespaard. Hij heeft in die hoedanigheid al veel mensen het töltgevoel bijgebracht.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Thókki van Woldlake (1997)
v. Eyfirdingur frá Akureyri
m.v. Ofeigur frá Flugumyri

Thokki is met zijn stevige bouw en wildkleur echt een oertype IJslander. Hij is vriendelijk, stoer, maar met een klein hartje.

Thokki heeft grote bewegingen. Hij kan daardoor heel machtig aanvoelen. Toch is hij licht en subtiel te rijden, als je hem maar niet 'vastpakt' in zijn mond. 

Thokki is in aanleg vijfganger, maar we hebben nooit veel met zijn telgang gedaan. Ik rijd hem buiten meestal zelf, af en toe rijdt Sjoerd hem en verder wordt hij als lespaard ingezet in de rijbak en buiten met meer gevorderde lessers.

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Morgunfru frá Thorkelshóli(2001)
v. Morgunn frá Feti
m.v. Sómi frá Thorkelshóli

 

Morgunfru, ‘Bontje’, is een zachtaardige merrie die we in 2008 uit IJsland hebben over laten komen. Ze is heel fijn te rijden, een vierganger met een lichtvoetige draf en tölt. Haar galop heeft veel training nodig, maar doordat ze erg haar best doet gaat ook de galop steeds beter.
 

Haar bewegingen zijn van nature kort, maar als je haar in een lichte verbinding voorwaarts rijdt, komt er meer ruimte en expressie tevoorschijn. Dat zijn de momenten dat ze ook mentaal meer uit haar schulp krijpt en best in is voor een flink tempo tölt vol IJslands vuur.
 

 

 

Morgunfru wordt ingezet voor de rijlessen, en daarnaast rijd ik haar regelmatig zelf. Ik ben erg wijs met haar.

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 
Thoka frá Skýjafari (2003)
v. Höttur frá Midkoti
m.v. Selur frá Aldenghoor

 

Thoka is mijn kleine zwarte donderstraal. Een slimme, zeer eigenwijze vierganger met wat korte, parmantige bewegingen en buitengewoon veel energie.
Ik heb vanaf het moment dat ik haar inreed enorm veel van haar geleerd.

Thoka heeft de nodige wedstrijdjes gelopen en is daarnaast gedoseerd ingezet als lespaard in de rijbak.

In september 2015 werd Thoka moeder van Gusti, een mooi bruin hengstje dat helaas maar 9 maanden oud mocht worden. Inmiddels rijd ik haar weer, met veel plezier. Vooral zonder zadel rijden is erg leuk met haar. Ook wordt ze af en toe als lespaard ingezet.
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hima frá Skýjafari (2008)
v. Svanur frá Utnyrdingsstödum
m. v. Morgunn frá Feti

 

Hima, dochter van Morgunfru, is verwekt op IJsland, geboren in het Lauwersmeergebied en opgegroeid in Frankrijk.

Hima is elegant gebouwd. Ze is extravert en heel intelligent. Ik vind haar geweldig, ze is echt mijn oogappeltje. Ze zet zich altijd 200% in.

Het is rijtechnisch gezien best een uitdaging geweest om Hima's gangen goed op de rit te krijgen.

 

Inmiddels heeft ze vijf mooie gangen, met veel tempobereik.

Door haar fijne reacties en mate van getraindheid is ze ook een super lespaard.

 

Hima als jaarling in Frankrijk
Halmur frá Skýjafari (2008)

v. Skyr fan e Hynsteplaets

m.v. Eyfirdingur frá Akureyri


Halmur is een lieve, speelse ruin met een opgeruimd karakter. Hij is een laatbloeier. Als jong paard was hij erg slap, smal en niet erg assertief in de groep. Inmddels blaakt hij van het zelfvertrouwen.

Het kostte mij veel tijd om Halmurs tölt te ontwikkelen van schweinepass tot vrijwel taktzuiver. Inmiddels kan hij heerlijk doortoffelen in een eindeloze tölt, ook met een compleet doorhangende teugel. Zijn draf en galop zijn eveneens  duidelijk verbeterd. Telgangen kan ie ook.

Ik heb echt een zwak voor dit paard, hij is zo leuk en positief.
Geen super atleet, maar wel een rijpaard waar je blij van wordt. Halmur mag blijven!


Voor les in de bak zet ik hem niet in, maar af en toe laat ik weleens een lesklant op hem meerijden tijdens een buitenrit. 

 

 

Kláus-Blesi van de Noorderzon (2009)
v. Örvar van de Noorderzon
m.v. Kongur de Malou  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Klaus-Blesi, roepnaam KB, is een vrolijke ruin met een innemende uitstraling. Hij vindt mensen erg leuk en is ook wel blij met zichzelf. Hem inrijden was een fluitje van een cent, hij vond alles prima.

KB heeft ruime basisgangen met mooie ronde bewegingen. Tölten heeft hij echt moeten leren, hij is van nature drafgericht. Inmiddels tölt hij eindeloos, en ook heel gemakkelijk. Verder is hij in de basisgangen dressuurmatig fijn te rijden, houdt hij van een sprongetje op zijn tijd en is hij ideaal als lespaard en begeleidingspaard bij het handpaardrijden. Hoe veelzijdig wil je het hebben?

KB is momenteel geleast aan Marieke Bouman, als eigen rijpaard en als lespaard voor therapeutische lessen. Al zodanig doet hij het geweldig. Als alles naar wens verloopt, is Marieke vanaf 1-1-2019 de nieuwe eigenaar van KB.

 


Huginn van de Logtenburg (2009)
v. Boreas frá Breuerson
m.v. Mjölnir frá Bakkakoti

Huginn, gefokt door Yoni Blom, is een grote schimmelruin die als wildkleur vos geboren is. ‘Witteman’ Huginn valt op door zijn mooie front. Hij is stoer en speels, zeer mensgericht (hij komt aandraven als je hem roept), en soms wat onbehouwen, maar op een onschuldige manier. In de winter ziet hij eruit als een grote harige ijsbeer.

Huginn is een vijfganger met duidelijke telgangaanleg. Galopperen vindt ie moeilijk, draven kan hij dan weer als de beste. Maar zijn tölt is toch echt wel zijn 'asset'. Krachtig en toch lichtvoetig, met veel beweging en uitstraling. Daarin lijkt hij erg op zijn vader Boreas.

Huginn is inmiddels Sjoerds vaste rijpaard, en samen vormen ze een goed bij elkaar passende combi.

Daarnaast is Huginn een super lespaard, vooral vanwege zijn gemakkelijke en goede tölt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Skolli van ’t Groote Veld (2010)
v. Sjóli frá Dalbae
m.v. Garri frá Reykjavík

Skolli is een compact gebouwde ruin met een fijn karakter. Het is een erg leuk paard om mee te werken, hij is leergierig en gemakkelijk zonder saai te zijn. Hij vindt aandacht erg leuk. Soms moet hij even overtuigd worden dat hij best iets kan doen dat hij moeilijk vindt, maar is die hobbel eenmaal genomen, dan doet hij het zonder problemen.
Skolli heeft een goede gangenbalans met  vier mooie, duidelijk gescheiden gangen en een nog niet verder ontwikkelde vijfde versnelling. Hij heeft tijd nodig, het is een type paard dan langzaam maar gestaag groeit in zijn bewegingen en mentaliteit.

Omdat hij beter op zijn plek is als rijpaard voor één ruiter dan als rij- en lespaard voor verschillende ruiters, gaan we in 2018 proberen een leuke nieuwe baas voor dit sympathieke paard te vinden.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fidla frá Bakkakoti (2008) 
v. Skjálfti frá Bakkakoti

Fidla is door Sjoerd als tweejarige op IJsland gekocht, pas als zesjarige kwam ze hierheen. Annefloor heeft haar ingereden en een tijdje getraind. Sinds september 2017 staat Fidla weer bij ons op het erf. Het is een leuke, pittige merrie met veel bewegingspotentieel. Het is wel een paard waar je veel tijd aan moet besteden. Ik hoop dat ik die tijd ook voldoende kan vrijmaken, want dat is Fidla wel waard.
Yndi van de Noorderzon (2010)
v. Örvar van de Noorderzon
m. Mist (Háting) van Westerveld

Yndi is in alles vooral gróót. Ze is lief, laconiek en als rijpaard ongecompliceerd. Yndi heeft vier goede en gemakkelijke gangen waaronder een heerlijk comfortabele tölt. Ze is momenteel nog wat slap, maar dat is een kwestie van training. Het zou best kunnen dat ze zich zodanig ontwikkelt dat ze het ook leuk kan doen op wedstrijden.
We moeten nog even kijken wat onze plannen voor de toekomst zijn met Yndi.
Tofa von der Igelsburg (2008)
v. Fannar frá Kvistum

Tofa is een hooggekeurde vijfgangen merrie met een goede afstamming. We hebben haar met een groepje mensen als veulen gekocht, als project. Samen met o.a. Hima groeide ze op in Frankrijk, en is daarna getraind voor de keuring en succesvol voorgebracht.  Inmiddels is Tofa in gedeeld bezit van Sjoerd en van Leonie Ringers. Ze staat bij Leonie, die haar met veel plezier rijdt en met haar verder wil komen in de wedstrijden. Sjoerd wil in de nabije toekomst een keer fokken met deze leuke en interessante merrie.Dóttla frá Lukka
v. Fylkir von Kranichtal
m. Tofa von der Igelsburg

Dóttla is de dochter van Tofa. Leonie heeft haar gefokt en als 2-jarige aan ons verkocht. Dóttla is een charmante, mensgerichte merrie. Waarschijnlijk wordt ze vrij groot, maar verder heb ik nog niet echt een beeld van haar. Tot oktober 2018 staat ze ingeschaard in het Lauwersmeer, daarna komt ze hierheen en ga ik beginnen met haar basistraining. Ze is dan 3,5 jaar. Ik ben heel benieuwd hoe Dóttla zal zijn, hoe haar gangen zich zullen ontwikkelen en hoe ze het uiteindelijk onder het zadel gaat doen. Spannend om weer met een jong paard aan de slag te gaan!


Overige paarden
Naast deze paarden hebben we nog  Hlynur, Glefsa, Kolfur, Raketta, Tofa, Eysteinn en Blika. Deze paarden zijn om uiteenlopende redenen niet meer actief als rijpaard en genieten in de wei/paddock van hun rust.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nanna tijdens een buitenritje

Inloggen
stalskyjafar.nl - site by site by Kant en Klare site uw eigen unieke website!