Onze paarden

Bjarni frá Skýjafari (2002)
v. Raudvingull N. van de Lappenvoorde
m.v. Selur frá Aldenghoor


Bjarni is ons eerste zelf gefokte veulen. Een stoere ruin van het degelijk type, zowel fysiek als mentaal. Hij is soms wat lomp in de omgang, maar hij heeft nooit echt kwaad in de zin.

Bjarni is door zijn laconieke karakter en gemakkelijk te rijden tölt (met zéér groot tempobereik!) een fijn allround rijpaard. Zijn draf en galop moet je wat meer ondersteunen. Bjarni laat tijdens het buitenrijden graag aan de omgeving horen dat hij eraan komt.

Bjarni is ons meest ervaren lespaard. Hij heeft in die hoedanigheid al veel mensen het töltgevoel bijgebracht.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Thókki van Woldlake (1997)
v. Eyfirdingur frá Akureyri
m.v. Ofeigur frá Flugumyri

Thokki is met zijn stevige bouw en wildkleur echt een oertype IJslander. Hij is vriendelijk, stoer, maar met een klein hartje.

Thokki heeft grote bewegingen. Hij kan daardoor heel machtig aanvoelen. Toch is hij licht en subtiel te rijden, als je hem maar niet 'vastpakt' in zijn mond. Ook zonder zadel is hij heerlijk te rijden.

Thokki is in aanleg vijfganger, maar we hebben nooit veel met zijn telgang gedaan. Ik rijd hem buiten meestal zelf, af en toe rijdt Sjoerd hem en verder wordt hij als lespaard ingezet.

 
 

 

 

 

 

 

Morgunfru frá Thorkelshóli(2001)
v. Morgunn frá Feti
m.v. Sómi frá Thorkelshóli

 

Morgunfru, ‘Bontje’, is een zachtaardige merrie die we in 2008 uit IJsland hebben over laten komen. Ze is heel fijn te rijden, een vierganger met een lichtvoetige draf en tölt. Haar galop heeft veel training nodig, maar doordat ze erg haar best doet gaat ook de galop steeds beter.
 

Haar bewegingen zijn van nature kort, maar als je haar in een lichte verbinding voorwaarts rijdt, komt er meer ruimte en expressie tevoorschijn. Dat zijn de momenten dat ze ook mentaal meer uit haar schulp krijpt en best in is voor een flink tempo tölt vol IJslands vuur.
 

Morgunfru wordt ingezet voor de rijlessen, en daarnaast rijd ik haar ook graag zelf. Inmiddelswordt ze regelmatig bitloos gereden. Ik ben erg wijs met ons Bontje.

 

 

 

 


 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thoka frá Skýjafari (2003)
v. Höttur frá Midkoti
m.v. Selur frá Aldenghoor

 

Thoka is mijn kleine zwarte donderstraal. Een slimme, zeer eigenwijze vierganger met wat korte, parmantige bewegingen en buitengewoon veel energie.
Ik heb vanaf het moment dat ik haar inreed enorm veel van haar geleerd.

Thoka heeft de nodige wedstrijdjes gelopen en is daarnaast gedoseerd ingezet als lespaard in de rijbak.

In september 2015 werd Thoka moeder van Gusti, een mooi bruin hengstje dat helaas maar 9 maanden oud mocht worden. Inmiddels rijd ik haar weer, met veel plezier. Vooral zonder zadel rijden is erg leuk met haar. Ook wordt ze af en toe als lespaard ingezet.
  

 

 

 

 

 

 

 


 

Hima frá Skýjafari (2008)
v. Svanur frá Utnyrdingsstödum
m. v. Morgunn frá Feti

 

Hima is mijn oogappeltje. Dochter van Morgunfru, verwekt op IJsland, geboren in het Lauwersmeergebied en opgegroeid in Frankrijk.

Uitbundig, slim en bruisend van energie, zo kun je Hima typeren. Ze zorgt er hoe dan ook voor dat je haar niet kunt negeren. Geweldig, zo'n communicatief paard!

Het is rijtechnisch gezien best een uitdaging geweest om Hima's gangen goed op de rit te krijgen.

 

Inmiddels heeft ze vijf mooie gangen, met veel tempobereik.

Door haar fijne reacties en mate van getraindheid is ze ook een super lespaard.

 

Hima als jaarling in Frankrijk
Halmur frá Skýjafari (2008)

v. Skyr fan e Hynsteplaets

m.v. Eyfirdingur frá Akureyri


Halmur is een lieve, speelse ruin met een opgeruimd karakter. Hij is een laatbloeier. Als jong paard was hij erg slap, smal en niet erg assertief in de groep. Inmiddels blaakt hij van het zelfvertrouwen.

Het kostte mij veel tijd om Halmurs tölt te ontwikkelen. Hij zal daarin altijd wel blijven neigen naar een lateraal bewegingspatroon. Wel kan hij inmiddels, mits goed gereden, heerlijk doortoffelen in tölt, ook met een compleet doorhangende teugel. Zijn draf en galop zijn eveneens duidelijk verbeterd. Telgangen kan ie ook, en hard!

Ik heb echt een zwak voor dit paard, hij is zo leuk en positief.
Geen super atleet, maar wel een rijpaard waar je blij van wordt.


Winter/voorjaar 2019 is Halmur uitgeleend aan René en Marina om te zien of hij en René een duuzame combinatie kunnen vormen. 

 

 

Kláus-Blesi van de Noorderzon (2009)
v. Örvar van de Noorderzon
m.v. Kongur de Malou  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Klaus-Blesi, roepnaam KB, is een vrolijke ruin met een innemende uitstraling. Hij vindt mensen erg leuk en is ook wel blij met zichzelf. Hem inrijden was een fluitje van een cent, hij vond alles prima.

KB heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige vierganger met mooie bewegingen. Hij is leuk met kinderen, loopt parmantig voor een karretje, houdt van springen en staat ook dressuurmatig zijn mannetje.

Per 1-1-2019 is Marieke Bouman de nieuwe eigenaar van KB.

 


Huginn van de Logtenburg (2009)
v. Boreas frá Breuerson
m.v. Mjölnir frá Bakkakoti

Huginn, gefokt door Yoni Blom, is een grote schimmelruin die als wildkleur vos geboren is. ‘Witteman’ Huginn valt op door zijn mooie front. Hij is stoer en speels, zeer mensgericht (hij komt aandraven als je hem roept), en soms wat onbehouwen, maar op een onschuldige manier. In de winter ziet hij eruit als een grote harige ijsbeer. Qua temperament is hij in aanleg wat flegmatiek, maar je kunt hem prima enthousiast maken om wat meer energie te geven.

Huginn is een vijfganger met duidelijke telgangaanleg. Zijn draf en galop zijn ook erg mooi, al neigt hij in galop nog wel naar telgang. Maar zijn tölt is toch echt wel zijn 'asset'. Krachtig en toch lichtvoetig, met veel beweging en èrg veel uitstraling. Daarin lijkt hij (ook volgens Yoni, die beide getraind heeft) op zijn vader Boreas.

Huginn is inmiddels Sjoerds vaste rijpaard, en samen vormen ze een goed bij elkaar passende combi.

Daarnaast is Huginn een super lespaard, vooral vanwege zijn gemakkelijke en goede tölt.

Update: begin december 2019 is Huginn als gevolg van een ongeluk in de wei plotseling overleden, in de kracht van zijn leven. We waren er kapot van. We missen hem nog steeds heel erg. Binnenkort (zomer 2020) hoop ik op deze site een verhaal ter nagedachtenis aan Huginn te kunnen publiceren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Skolli van ’t Groote Veld (2010)
v. Sjóli frá Dalbae
m.v. Garri frá Reykjavík

Skolli is een compact gebouwde ruin met een vriendelijk karakter en een goed reguleerbaar temperament.
Skolli heeft een goede gangenbalans met  vier mooie, zeer ruime, duidelijk gescheiden gangen en een nog niet verder ontwikkelde maar duidelijk aanwezige vijfde versnelling. Fysiek neigt hij naar hypermobiliteit, waardoor hij een goed gedoseerde training nodig heeft om sterker te worden en te blijven. Hij vraagt daarbij een ruiter die hem zowel fysiek als mentaal goed kan ondersteunen en leiding kan geven. Skolli is geen haantje de voorste met buiten rijden, hij loopt liever naast of achter een ander paard, maar met een doortastende ruiter kan hij best voorop.
Met de juiste ruiter kan hij zich gezien zijn kwaliteiten ontwikkelen tot een super fijn allround sportpaard. Hij is al een heel eind op weg.

Omdat hij beter op zijn plek is als rijpaard voor één ruiter dan als rij- en lespaard voor verschillende ruiters, gaan we proberen een leuke nieuwe baas voor dit sympathieke paard te vinden.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fidla frá Bakkakoti (2008) 
v. Skjálfti frá Bakkakoti

Fidla is door Sjoerd als tweejarige op IJsland gekocht, pas als zesjarige kwam ze hierheen. Annefloor heeft haar ingereden en een tijdje getraind. Sinds september 2017 staat Fidla weer bij ons op het erf. Het is een leuke, pittige merrie met veel bewegingspotentieel. Het is wel een paard waar je veel tijd aan moet besteden. Ik hoop dat ik die tijd ook voldoende kan vrijmaken, want dat is Fidla wel waard.
Yndi van de Noorderzon (2010)
v. Örvar van de Noorderzon
m. Mist (Háting) van Westerveld

Yndi is in alles vooral gróót. Ze is lief, laconiek en als rijpaard ongecompliceerd. Yndi heeft vier goede en gemakkelijke gangen waaronder een heerlijk comfortabele tölt.
Begin 2019 is Yndi verkocht naar fijne mensen in Duitsland, waar ze het prima naar haar zin heeft en zich goed verder ontwikkelt.Tofa von der Igelsburg (2008)
v. Fannar frá Kvistum

Tofa is een hooggekeurde (8.45 voor verrichtingen, 8.31 totaal) vijfgangen merrie met een goede afstamming. We hebben haar met een groepje mensen als veulen gekocht, als project. Samen met o.a. Hima groeide ze op in Frankrijk, en is daarna getraind voor de keuring en succesvol voorgebracht.

Inmiddels zijn wij geheel eigenaar van Tofa. Wat een geweldig paard! Heel lief en gemakkelijk, en super om te rijden.  Ik hoop veel van haar te leren en met haar verder te groeien als ruiter. Daarnaast willen we in de nabije toekomst ook met haar fokken.Dóttla frá Lukka (2015)
v. Fylkir von Kranichtal
m. Tofa von der Igelsburg

Dóttla is de dochter van Tofa. Leonie (een van de voormalige eigenaren van Tofa) heeft haar gefokt en als 2-jarige aan ons verkocht. Dóttla is een innemende merrie met een hoog knuffelgehalte, heel mensgericht, superslim en leergierig. Ze is meer een echt ponytype dan haar moeder: minder elegant, wat kleiner en compacter. Haar bewegingen zijn veelbelovend, vrijlopend laat ze alle gangen zien. Voorjaar 2019 zijn we begonnen met grondwerk, en het is de bedoeling om zomer 2019 rustig aan met het inrijden te beginnen. Waarschijnlijk vindt ze dat geweldig, want ze vindt alles tot nu toe leuk!


Overige paarden
Naast deze paarden hebben we nog  Hlynur, Glefsa, Kolfur, Raketta, Eysteinn en Blika. Deze paarden zijn om uiteenlopende redenen niet meer actief als rijpaard en genieten in de wei/paddock van hun rust.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inloggen
stalskyjafar.nl - site by site by Kant en Klare site uw eigen unieke website!